قهوه اسپرسو
اسپرسو یکی از محبوبترین نوشیدنیهای بر پایه قهوه است که روزانهها میلیونها نفر در سراسر جهان از طعم و خواص بینظیر آن لذت میبرند. اما شاید برای بسیاری سوال باشد که اساسا قهوه اسپرسو چیست؟ پاسخ کوتاهش میشود فرمی غلیظ از نوشیدنی قهوه که با عبور دادن آب داغ و پر فشار از میان قهوهی ریزآسیابشده به دست میآید. این فرایند دم کردن پر فشار باعث آزادی طعمهای قهوه میشود که غنای بیشتری هم نسبت به نوشیدنی قهوه عادی دارد.
اساسا روش دم کردن را میتوان تنها تفاوت برجسته میان اسپرسو و قهوه عادی به حساب آورد. دانههای اسپرسو و دانههای قهوه کاملا یکسان هستند و این خود احتمالا برای بسیاری از خوانندگان غافلگیرکننده باشد. در ادامه قصد داریم به تمام موارد بنیادینی بپردازیم که باید راجع به این نوشیدنی ایتالیایی دوستداشتنی بدانید. در این مقاله با جزییات کامل میگوییم که قهوه اسپرسو چیست، چه طعمی دارد، چطور تهیه میشود و قادر به ترکیب آن با چه نوشیدنیهایی خواهید بود.
اسپرسو با تلفظ ess-PRESS-oh فرمی غلیظ از قهوه با طعم کامل است که در غالب «شات» سرو میشود. برای تهیه این قهوه،آب داغ با فشار بسیار زیاد از میان دانههای قهوه ریزآسیابشده عبور داده میشود و بنابراین برای دستیابی به بهترین نوشیدنی ممکن، نیاز به ماشین اسپرسو دارید.نتیجه کار هم مایعی غلیظتر از قهوه است که خامهای بهخصوص به نام «کریما» (Crema) روی آن بسته شده: کفی قهوهایرنگ که هنگام ترکیب حبابهای هوا با روغنهای انحلالپذیر قهوه ریزآسیابشده به دست میآیدو بالای نوشیدنی اسپرسو مینشیند. کریما به عمق و ماندگاری طعم اسپرسو در دهان کمک میکند.
اسپرسو با استفاده از گیاهی یکسان با نام قهوه به دست میآید که به شکلی مشابه هم پرورش یافته و پردازش و برشتهکاری (یا به اصطلاح «رُست») میشود. از هر قهوهای با هر سرمنشا و رُستی میتوان برای تهیه اسپرسو استفاده کرد. تفاوت میان قهوه و اسپرسو به میزان آسیاب و فرآوری آنها بازمیگردد.دانههای اسپرسو بهگونهای آسیاب میشوند که یکپارچگی بیشتری نسبت به قهوه داشته باشند و هنگام عبور پرفشار آب داغ هم محکم به یکدیگر میچسبند. نتیجه کار هم یک شات اسپرسوی دلچسب است که هم میتوان به تنهایی نوشیدش و هم لیستی بلندبالا از نوشیدنیهای دیگر مثل کاپوچینو و آمریکانو را با آن تهیه کرد.
اسپرسو همان طعمهای قهوه را دارد، اما قویتر: تلخ، اندکی شیرین، اسیدی و برشته. طعم دقیق، وابستگی کامل به برشتهکاری دانههای قهوه دارد، اما همواره بافتی غلیظتر و خامهایتر گیرتان میآید.